Moldovenii au asimilat producția și congelarea sparanghelului

001În viitorul apropiat pe rafturile supermarketurilor moldovenești va apărea sparanghel verde, crescut și congelat în Moldova prin metoda congelarii cu șoc termic.

“Este politica companiei noastre, — povestește tehnologul șef al companiei moldo-iordane Rikardel Dumitru Colțișor, unicul producător de fructe, legume, semifabricate și amestecuri din partea dreptă a Nistrului a Moldovei, fiind mai bine cunoscută sub marca comercială Kardel. – Activăm deja de patru ani. De fiecare dată începem sezonul cu o noutate.

Anul curent am decis să introducem pe piața Moldovei sparanghelul verde (mai este și sparanghel alb). Definiția la sparanghel și avantajele acestuia din punct de vedere medical au fost conturate pentru prima dată de medicul grec Hipocrate încă în anul Kardel1460 î.Hr. În evul mediu, planta dată, datorită efectelor pozitive pe care le are asupra organismului uman, a fost crescută în ogrăzile mănăstirilor. Și în prezent, în ciuda dificultăților de creștere, în fiecare an diferite state alocă noi terenuri pentru plantarea sparanghelului. Iar în lume apar tot mai mulți amatori ai acestuia.

Totuși, în Moldova sparanghelul este importat. Un kilogram costă aproximatov 200 de lei. În colaborare cu fermierii din Nordul Moldovei am reușit să asimilăm tehnologia de cultivare  a plantei date. Drept rezultat, noi putem să o oferim la un preț de 36 de lei pentru 400 de grame. Cu toate acestea, voi remarca că sparanghelul, în rând cu celelalte produse de la Kardel, este ambalat într-un pachet transparent, care perimte consumatorilor să vadă ce ei urmează să procure și dacă produsul nu conține gheață. În plus, totul se plasează într-o cutie de carton colorată, unde sunt Kardel2scrise rețeta și informația necesară“.

” În afară de sparanghel, — continuă Dumitru Colțișor – pentru sezonul 2015-2016 planificăm să introducem pe piață încă opt produse noi. Printre ele vor fi șampinioni congelați și supă de ciuperci, cu broccoli și alte legume. Aceasta este bine răspândită în Germania. În afară de aceasta, mai producem și borș tradițional moldovenesc cu sfeclă, amestec mexican, porumb dulce congelat și altele”.

Produsele sub marca comercială Kardel sunt realizate doar din legume și fructe cultivate în Moldova. Acestea sunt culese, prelucrate și congelate în timpul sezonului. Kardel este prezent pe rafturile majorității rețelelor de supermarketuri ale țării și în alte magazine. În prezent, sortimentul companiei include aproximativ 40 de produse, ambalate în pachete a câte 300, 400 și 1000 de grame.

Articol pregătit de MyBusiness.md


Lasă un comentariu