KARDEL: Produs și congelat în Moldova

01În Moldova, o țară agrară, au fost deja de câteva ori lansate proiectele de congelare de tip șoc a fructelor și legumelor. Însă acestea, de fiecare dată, se terminau cu un eșec.

Cauzele acestor eșecuri au fost bine descrise în articolul “De ce în Moldova nu se realizează proiectele de producere a fructelor și fructelor de pădure congelate?”. E vorba de lipsa de materie primă care ar fi potrivită pentru producerea alimentelor congelate; un ambalaj modest, în care pot fi găsite uneori bucăți de gheață; o cerere scăzută pe piața internă. La cele menționate mai sus poate fi adăugat și un interes scăzut din partea investitorilor internaționali, care au nevoie de producere de masă și partide mari de produse, pe care fermierii noștri nu sunt în stare să le asigure.

Totuși, e deja al treilea sezon când în rețele de supermarketuri din Moldova pot fi găsite într-un sortiment bogat legume și fructe, crescute, congelate și ambalate.

Afacerea dată a fost dezvoltată de compania moldo-iordană, orientată pe piața internă a țării, ÎM Faher, care își produce marfa sub marca comercială Kardel.

DSC05293“Noi am încercat să luăm în calcul experiența negativă a predecesorilor noștri, — ne povestește directorul de producție Dmitrii Colțișor. — În primul rând, am procurat utilaje de congelare tip șoc europene de ultima generație.

Am încheiat contracte cu trei companii (în centrul Moldovei, la Nord și la Sud), care se ocupau de achiziționarea produselor agricole de la fermieri. Aveam următoarele condiții: noi avem nevoie doar de produse de calitate de tipuri și soiuri anumite și sortate, chiar dacă acestea vor fi mai scumpe.

În plus, am introdus controlul la primirea produselor, aruncând fără cruțare ceea ce nu corespundea condițiilor de sortare indicate în contract.

Pentru al doilea sezon am început să încheiem contracte individuale cu fermierii, care au fost de acord să colaboreze cu noi. Le ofeream semințe de soiuri necesare și achiziționam recolta la prețuri stabilite în prealabil.

Eficiența acestei abordări a fost demonstrată vara asta. În anul 2013 am avut o recoltă bună și a apărut criza de supraproducere. Fermierii erau nevoiți să-și vândă produsele la prețuri minime. Drept rezultat, mulți în anul 2014 au decis să nu mai planteze nimic. Din acest motiv DSC05275prețurile la unele produse au crescut vara 2014 cu 30-40% în comparație cu anul trecut. Mulți fermieri, din contra, au nimerit sub embargoul rusesc și au suportat pierderi semnificative.

Acei agricultori, care vor o anumită asigurare pe ziua de mâine, au tras și concluzii corespunzătoare. Drept rezultat, pentru anul 2015 noi am contractat toate nevoile noastre conform schemei pe care am prezentat-o deja. Astfel, vom avea parte de materie primă la un preț avantajos atât pentru noi, cât și pentru fermieri.

A doua problemă sunt ambalajele. Noi am renunțat la ideea de a vinde produsele Kardel în ambalaje netransparente. Din contra, le preambalăm a câte 300-400 grame în pachete transparente pentru ca consumatorul să vadă calitatea produsului și lipsa gheței în acesta. DSC05282În schimb, pachetele sunt deja plasate în cutii de carton colorate, pe care e scrisă informația detaliată despre conținutul acestuia și sunt indicate câteva rețete de mâncăruri care pot fi pregătite din el.

În prezent noi realizăm aproximativ 30 tipuri de produse. Legume: ardei tăiat și de umplut; mazăre verde; conopidă; cartofi tineri; fasole verde; dovleac tăiat; broccoli. O noutate a sezonului dat – mărar congelat și ceapă verde congelată (astfel de produse nu pot fi găsite nici în magazinele europene, este un know-how realizat de firma noastră).

Amestecuri: legume de prăjit; legume de primăvară; lecio; tocană de legume; garnitură de dovleac; garnitură de vinete; ciorbe de legume; legume în ghiveci.

DSC05298Semifabricate: ardei copți și vinete coapte (gătiți pe foc).

Fructe: vișine fără sâmburi, mure, zmeură, căpșune, coacăză neagră și roșie, piersici, prune, mere. Merele sunt colectate în timpul sezonului (în septembrie), tot atunci sunt decojite, tăiate mărunt și congelate pentru a le păstra gustul, aroma și vitaminele. Acest produs este utilizat, în primul rând, la pregătirea plăcintelor.

În afară de cele enumerate, noi producem 23 de titluti de produse congelate la kilogram. Aici am inclus și știulete de porumb, care este încă tânăr în momentul în care îl procurăm și îl congelăm.

De fapt, tehnologia de congelare de tip șoc ne permite să păstrăm în produse cantitatea maximă de nutrienți. Și e mai bine pentru sănătate să consumi iarna fructe și legume crescute în Moldova, într-un sol fără erbicite și pesticide, decât alte produse hidroponice din sere. Mai mult decât atât, o congelare obișnuită nu va avea același efect, deoarece aici ai nevoie de tehnologie tip “șoc”.

DSC05286Și putem observa că consumatorii înțeleg din ce în ce mai bine acest fapt și cererea pentru produsele Kardel crește repede. Orice persoană, intrând într-un supermarket în februarie poate calcula cât o va costa garnitura din, așa numite, legume proaspete care sunt expuse acolo (și a câta parte din ele va trece la deșeuri) și cât ea va plăti pentru setul de la Kardel. În plus, noi lucrăm la un nivel minim de rentabilitate”.

ÎM Faher nu se grăbește să-și exporteze produsele. “Ne concentrăm pe piața internă a Moldovei și ne conformăm cu gusturile și cererea consumatorilor locali”, — afirmă Dmitrii Colțișor.

Încă o noutate a sezonului 2014-2015 de la marca comercială KARDEL: pe site-ul companiei a fost deschis magazinul online, unde pot fi comandate produsele congelate cu livrare la domiciliu. Prețurile: vișine fără sâmburi – 62 lei/kg; zmeură, mure, căpșune, coacăză – 92 lei/kg; știulete de porumb – 27 lei/kg; legume asortate – de la 8,90 până la 13,46 lei pentru o cutie de 400 grame. Livrarea este gratuită pentru o comandă de la 250 lei.

Articol pregătit de MyBusiness.md


Lasă un comentariu